Tehnica Endoret este primul pas catre un nou inceput, prin care specialistul stomatolog foloseste chiar sangele pacientului, pentru a stimula cresterea osului si a facilita osteointegrarea.
Pentru a explica indeaproape si pentru a da o definitie foarte bine conturata “aditiei osoase”, trebuie sa raspundem catorva intrebari, aparent simple, dar care vor ajuta in procesul de intelegere al acestui fenomen.
1. Ce este aditia osoasa sau cum putem explica oamenilor despre aditia osoasa?
Aditia osoasa este o procedura intocmai realizata pentru a adauga os si/sau pentru a ajuta organismul sa produca tesut osos nou in zone ale maxilarului unde exista resorbtie osoasa, formata din cauza diferitelor infectii sau in zonele unde exista edentatii vechi.
2. Cand poate aparea aceasta nevoie de aditie osoasa?
Nu putine sunt datile in care auzim vorbindu-se despre implanturile dentare. Legatura dintre un implant dentar si o aditie osoasa este aceea ca cea mai intalnita intrebuintare a aditiei osoase este in inserarea implanturilor dentare, procedura incepand in momentul in care exista o lipsa consistenta de volum osos, iar grefele osoase fiind mai mult decat necesare in toate aceste cazuri, atat in ceea ce priveste adancimea si grosimea, cat si in cazul inaltimii si latimii crestei osoase.
Un punct de vedere foarte bun de subliniat in acest caz este acela ca este nevoie de o cantitate suficienta de os tridimensional pentru a asigura integrarea implantului. De asemenea, imbunatatirea inaltimii osoase (care este foarte dificil de obtinut) este importanta pentru a asigura o buna si o corecta ancorare a implanturilor, deoarece trebuie sa reziste stresului mecanic al mestecatului intocmai unui dinte natural.
3. Ce anume se foloseste pentru obtinerea aditiei osoase?
Probabil va intrebati cu teama despre natura si provenienta materialelor care duc la obtinerea de aditie osoasa.
Ei bine, teama trebuie sa dispara deoarece aceasta se obtine de cele mai multe ori din osul pacientului (autogrefa) imbinat cu materialul de aditie, iar in cazurile in care pacientul nu are os se va folosi acel os artificial, dar nu trebuie sa va ingrijorati absolut deloc la auzul acestor cuvinte, pentru ca aceste substante formeaza o matrice in jurul careia osul poate fi sintetizat (poate creste).
4. Cum se va derula si ce va implica acest procedeu?
Acest procedeu este format din 3 pasi:
Locul operat trebuie sa fie lasat sa se vindece o perioada de timp (cateva luni). Dupa aceste cateva luni, o noua radiografie ii va confirma pacientului reusita grefei osoase, prin urmare se va dovedi a fi potrivita inserarii implantului, implant care ii va reda o viata noua si mult mai plina de incredere.
Punctul culminant abia acum isi face aparitia. Aici vom discuta despre “ce facem noi diferit”.
Ceea ce ne diferentiaza pe noi de multe alte clinici este faptul ca folosim o tehnica de ultima generatie si anume tehnologia Endoret (sau tehnica PRGF).
Ceea ce ne diferentiaza pe noi de multe alte clinici este faptul ca folosim o tehnica de ultima generatie si anume tehnologia Endoret (sau tehnica PRGF).
Am ales sa folosim cu incredere aceasta tehnologie minune, in primul rand, pentru ca este foarte cunoscuta in lume si peste 100 de publicatii stiintifice sustin eficienta si biosiguranta ei. Cand vorbim despre acest lucru, trebuie sa amintim si faptul ca a fost nevoie de o perioada mai lunga de 15 ani de cercetare pentru a demonstra faptul ca tehnica PRGF functioneaza prin stimularea regeneratoare a tesuturilor, datorita continutului sau in factori de crestere, in concentratii mai mari decat in sange, care serveste drept sistem biologic.
Cu alte cuvinte, tehnica Endoret se ocupa cu accelerarea migratiei celulare in scopul regenerarii tesutului.
Ceea ce ne-a incantat extrem de mult a fost faptul ca nu pot exista incompatibilitati si riscuri de respingere, fapt ce ne ofera atat noua, ca medici, cat si pacientilor un confort fizic si psihic. Mai mult de 700.000 de pacienti au fost tratati in peste de 20 de tari, fara a fi observata vreo reactie adversa.
Implanturile dentare sunt acele doua cuvinte care ne-au speriat atat de tare de-a lungul timpului. Folosind aceasta tehnica si urmarind modul in care ea functioneaza asupra organismului, vom reusi sa ne invingem teama si sa pasim spre o viata mai buna, cu un zambet nou si sanatos.
Cu ajutorul tehnicii Endoret, medicul specialist foloseste chiar sangele pacientului, pe care il centrifugheaza cu scopul de a obtine o membrana, care se va lipi se suprafata implantului si nu va face altceva decat sa ajute la eliberarea de factori de crestere si sa imbunatateasca osteointegrarea. Utilizarea acestei tehnologii in combinatie cu grefa osoasa imbunatateste cicatrizarea lamboului, evitandu-se astfel expunerea grefei si in acelasi timp grabind recuperarea postoperatorie a pacientului.
Aplicarea tehnicii PRGF reduce inflamatia si durerea, accelereaza epitelizarea tesuturilor moi si nu in ultimul rand, incurajeaza regenerarea osoasa. In aceeasi maniera aducem in discutie si faptul ca Endoret sporeste revascularizarea grefei osoase si crearea osului matur.
Regenerarea cea mai anevoioasa si dificila cunoscuta la acest capitol este regenerarea osului pe verticala. Combinarea tratamentului Endoret cu implanturile dentare permite restaurari in crestele atrofiate fara a recurge la tehnici mai agresive.
Noi alegem sa folosim aceasta tehnologie deoarece este foarte rapida, ceea ce inseamna ca nu vom avea nevoie de anticoagulant sau activator si in acelasi timp prezinta o foarte mare siguranta ajutandu-ne in formarea mult mai rapida a membranei de fibrina si a cheagului, pastrand insa capacitatea crescuta de retinere a factorilor de crestere.
Printre toate aceste avantaje ale folosirii tehnicii Endoret se numara si faptul ca are cea mai extinsa experienta pe piata in ceea ce priveste dezvoltarea protocoalelor specifice pentru regenerarea tesuturilor.