Etapele premergatoare implantului dentar

Pentru o mai buna constientizare a tratamentului de implantare dentara, tinem sa informam pacientii asupra tuturor pasilor premergatori interventiei. Astfel, excludem fricile nefondate si oferim siguranta ca nivelul nostru de profesionalism este unul crescut si axat strict pe nevoile acestora. Asadar…sa incepem!

In timpul primei etape chirurgicale, medicul implantolog insereaza implantul in osul maxilar sau mandibular. O mare parte din succesul intregului proces de implantare dentara depinde de cat de strans si apropiat creste osul in jurul implantului, proces numit osteointegrare.

Pacientul contribuie decisiv la procesul de osteointegrare prin neangajarea in procesul de masticatie a zonei implantului, evitandu-se astfel presiunea pe aceea zona pana la integrarea definitiva a implantului dentar. Un alt factor important este pastrarea gingiei si a dintilor curati in permanenta si efectuarea unor detartraje mai dese decat uzual (la 3 luni fata de 6 luni normal).

Pregatirea pentru interventia chirurgicala

Majoritatea interventiilor chirurgicale se desfasoara in cabinetul stomatologic. Pacientul trebuie sa poarte haine confortabile si sa faca aranjamentele si pregatirile ca un membru al familiei sa il transporte acasa dupa operatie. Inainte de interventie, ii va fi prescris un antibiotic si va trebui sa se spele pe dinti si sa clateasca gura cu apa de gura antiseptica, pentru a preveni infectiile.

In timpul interventiei chirurgicale

Pacientului i se va administra o medicatie ce ajuta la relaxare. Apoi va fi anesteziat pentru a amorti zona unde va lucra medicul implantolog. Va fi constient, va auzi zgomotele, va simti vibratiile, dar nu il va durea absolut nimic. In cazul in care situatia este una extrem de inconfortabila, recomandam pacientului sa comunice cu medicul stomatolog. Intreaga procedura chirurgicala poate dura cateva ore, in functie de numarul implanturilor.

Dupa operatie

Dupa operatie, fiecare pacient se manifesta diferit, dar cei mai multi au nevoie de un timp de odihna, in care sa tina comprese reci pe obraz sau pe mandibula, pentru a diminua umflaturile postoperatorii. Ei pot pleca imediat acasa dupa interventie, daca se simt in stare, bineinteles. Acasa trebuie sa urmeze temeinic indicatiile medicului implantolog in ceea ce priveste medicamentele antibiotice si calmantele. Ei pot consuma alimente moi precum supa, ciorba la temperatura corpului, dar trebuie sa se fereasca de produsele lactate, de alcool si nu trebuie sa clateasca gura cu nici un fel de ceai decat dupa minim patru ore.

A doua zi dupa operatia de implantare dentara, pacientii trebuie sa se prezinte la cabinet pentru observarea si controlul interventiei. Periajul se face abia dupa 24 de ore, fara multa pasta de dinti, evitand zona operata si fara clatire puternica. Urmatoarea etapa este cea de scoatere a firelor, dupa 7-10 zile.

A doua etapa chirurgicala

Dupa minim 6 luni de la inserarea implanturilor dentare, urmeaza cea de-a doua etapa chirurgicala – descoperirea implanturilor.

Acest pas se face sub anestezie, si reprezinta o mica incizie deasupra implantului dentar. Se monteaza bontul de vindecare pentru gingie si se asteapta 5-7 zile pana ce gingia se modeleaza in jurul bontului ca in jurul dintelui natural.

In concluzie, implantarea dentara nu este un proces complicat si dureros, daca pacientul comunica bine cu medicul implantolog si respecta indrumarile acestuia.