In orice ramura medicala, adevaratul medic profesionist ia in considerare absolut toate posibilitatile, fie ele rele sau bune. Interventiile de implanturi dentare poate fi considerate un succes doar dupa o perioada de minim un an de la realizare. In cazului unui esec, pacientul va observa semne imediat dupa operatie sau in cursul primelor luni, dar in nici un caz dupa mai mult de un an dupa interventie.
Haide sa trecem impreuna in revista cele mai importante complicatii ale implantului dentar, tinand insa cont de faptul ca acesea apar intr-un procent infim de 2% dintre cazuri.
Paralizia partiala a fetei, datorata lezarii nervilor
Daca implantul este inserat in apropierea nervilor sau chiar in nervi, pacientul este predispus la o desensibilizare partiala a gurii, o amortire locala permanenta, care din nefericire poate ramane permanenta, fiind netratabila.
Infectie in zona implanturilor
Unul dintre principalii factori de risc atunci cand vine vorba de infectii, este reprezentat de zona gingivala si de cea a tesuturilor moi. Daca acestea se agraveaza si se extind, interventia de implantare dentara poate esua. Pentru preventie, recomandam igiena orala temeinica si respectarea instructiunilor post-operatorii prescrise de medicul dentist.
Pierderea implantului
Acest risc apare doar in cazul esecul fuzionarii cu osul nativ. Doar daca implantul dentar nu a fost inserat corespunzator sau nu a fost acceptat de catre organismul pacientului, se poate pierde. In orice caz, implantarea dentara trebuie refacuta cat mai repede posibil, zona fiind supusa din nou, imediat la tratament.
Afectarea sinusurilor
In cazul in care operatia de implantare dentara afecteaza sinusurile, implanturile trebuie retrase imediat. Recuperarea este din nefericire de lunga durata, ajungand chiar la cateva luni de zile. Posibilitatea unui alt implant dentar inserat in acea zona poate fi aflata abia dupa vindecarea totala a zonei tratate.
Fracturarea sau fisurarea implantului dentar
Aceasta complicatie apare doar in cazul folosirii unor implanturi dentare slabe calitativ sau din lipsa experientei medicului implantolog. Daca implantul dentar se rupe sau se fisureaza, pacientul poate profita de garantia lucrarii, prin care se incepe retratarea implantului. Pentru a nu aparea si alte probleme in timpului noului tratament, trebuie cunoscute cu exactitate cauzele accidentului precedent.
Manifestari alergice
Alergiile in cazul implanturilor dentare pot avea manifestari usoare, dar si foarte puternice, ce pot pune in pericol viata pacientului, in lipsa unui tratament de urgenta. Pacientii cu risc cardio-vascular trebuie sa aduca in vedere toate problemele medicale de care stiu ca sufera, deoarece nu li se pot administra anestezice fara vasoconstrictor. In Clinicile Dr. Leahu, nicio interventie de implantare dentare nu este demarata fara un test IDR.
Hemoragii
Pacientii cu tulburari de coagulare sunt predispusi la hemoragii, dar nu este o regula. Usoare, neinsemnate, dar si complicate, hemoragiile pot fi prevenite prin aplicarea de comprese sterile imbibate cu ser fiziologic peste sutura pentru aproximativ o ora, sau prin aplicarea de comprese reci peste obraz sau maxilar. Daca totusi acestea apar, ele pot fi controlate prin tratament. Evitati pe cat posibil cafeaua si alcoolul, deoarece sunt substante vasoactive.
Afectarea celorlalti dinti
In timpul forarii si inserarii implantului dentar, se poate intampla ca dintii vecini sa fie afectati prin atingerea radacinii sau a nervilor. Toate aceste fisuri sau fracturi sunt vindecabile, chiar si in cazuri mai grave, cand e vorba de sinusul maxilar.
Recomandam pacientilor nostri sa nu plece la drum cu temeri si retineri, deoarece complicatiile implantului dentar sunt foarte rare si apar in cazuri exceptionale, ce tin fie de organismul paicientului, fie de lipsa de experienta a personalului medical. Cel din urma factor este exclus, intrucat va asiguram o echipa profesionista, ce pune intotdeauna in prim plan pacientul si nevoile sale!